[facebook_ilike]
Da, stiu, nu am mai scris de ceva vreme si mi-am propus ca in 2017 sa scriu macar o postare pe saptamana. Sper sa imi iasa.
Pana una alta, fuse Craciunul si ma gandeam asa… la ipocrizii. Mai intai bradul. Ca nu lua brad adevarat, ca mai bine de plastic, altii ca nu lua de plastic, ia adevarat. Toti brazii pe care i-am vazut in pozele de pe facebook erau adevarati. Iar eu sunt de parere ca da, e mai ok sa iei adevarat oricat de mult mi-as iubi planeta. Dar trebuie sa stii si ce brad sa iei. Eu l-am luat de la Dedeman, dupa ce i-am citit eticheta si am vazut ca a crescut intr-o pepiniera din Salaj. Nu m-a interesat sa iau de la piata, nu de la comercianti ambulanti, nu fara sa le vad eticheta. Am vrut sa ajut o firma sa se dezvolte. Nu am vrut de plastic pentru ca bradul de plastic e si urat si nu protejeaza deloc natura. Inseamna procesare, inseamna energie consumata, plastic, resurse, nu sunt biodegradabili.
Brazii artificiali care se gasesc de cumparat la noi sunt facuti, in general, din PVC (policlorura de vinil), un material plastic obtinut din petrol; fabricarea lor implica un mare consum de energie si dispersarea in mediu a unor substante poluante toxice.
Desi producatorii si comerciantii incearca sa ne bage in cap ideea ca, daca ti-ai luat un astfel de brad, o sa-l ai toata viata si eventual o sa-l si lasi mostenire urmasilor, cercetarile arata ca, de fapt, acesti brazi ajung si ei la gunoi dupa cativa ani de utilizare cand se umplu de praf.
Brazii artificiali nu sunt biodegradabili (spre deosebire de cei naturali) si nici nu sunt reciclati sistematic
Plasticul din care sunt facuti imbatraneste si se degradeaza, raspandind fragmente minuscule de PVC prin casa.
Cei mai multi astfel de brazi sunt produsi in China. Brazii artificiali din China contin foarte adesea plumb, folosit pentru stabilizarea PVC-ului, dar care, in unele cazuri (rare, dar nefericite) poate constitui un pericol real pentru locuitorii casei, mai ales pentru copii.
Pe de alta parte brazii naturali reprezinta o resursa naturala regenerabila. Cata vreme creste, un brad natural absoarbe dioxid de carbon din atmosfera si produce oxigen, deci e folositor, iar odata taiat, elibereaza inapoi in atmosfera dioxidul de carbon, pe masura ce se descompune (sau daca este ars). Daca e ars, cel putin a folosit la ceva – a dat caldura. Daca e lasat sa se descompuna, substantele organice din el se intorc in pamant si il imbogatesc cu nutrienti, ajutand la cresterea altor plante care vor consuma dioxid de carbon si vor produce oxigen – deci, in final, se dovedeste a fi folositor. In tarile mai inaintate din punct de vedere al protectiei mediului – sa speram ca, in curand, si la noi – exista programe de reciclare a brazilor naturali, dupa ce isi indeplinesc menirea festiva.
Pe cat posibil, e bine si ecologic sa cumparam un bradut adus de la o distanta cat mai mica – pentru a micsora costul ambiental al transportului – si, desigur, provenit dintr-o pepiniera sau o exploatare controlata, pentru ca acolo, pe masura ce se taie, se replanteaza, ca sa fie si la anul.
Mai exista si varianta bradului in ghiveci. Este foarte sustenabil, iar unele magazine chiar iti dau o parte de bani inapoi daca il aduci dupa Craciun.
Sau bradul din orice altceva. Bradul DIY. Din carti, din globulete, din hartie, din tot soiul de chestii. Sincer, asta ar fi cel mai friendly cu natura.
Mai vrei brad de plastic?