[facebook_ilike]
Tot mai multe tari din Europa au adoptat o legislatie stricta privind fumatul in locurile publice. M-am gandit sa arunc o privire asupra progresului tarilor europene referitor la punerea in aplicare a legislatiei anti-fumat. Cu atat mai mult cu cat legea privind fumatul in Romania tocmai a trecut de Senat si merge catre aprobare.
In martie 2004, Irlanda a devenit prima tara din lume care a impus o interdictie totala a fumatului in locurile de munca. Legislatia irlandeza considera infractiune actiunea de a fuma la locul de munca prin urmare asta a avut ca efect interzicerea fumatului in baruri si restaurante.
In urma acest exemplu de succes, Norvegia si Italia s-au gandit si ele sa urmeze acest exemplu. Ca sa nu fie pe ultimul loc Marea Britanie, Portugalia si Suedia au inceput sa elaboreze planuri pentru a stabili legi similare.
Albania
Guvernul albanez a aprobat un proiect de lege care interzice fumatul in locurile publice, cum ar fi barurile si restaurantele, inca din vara anului 2006. Legea are scopul de a reduce numarul de fumatori din tara. Bine, e drept ca si Albania este una dintre tarile cu cea mai mare rata de fumat din Europa .
Austria
Legea austriaca interzice fumatul in cladirile deschise publicului larg si in institutiile unde sunt multi copii si tineri, dar aceasta lege nu include si locurile de munca. Austria intentioneaza sa adopte o legislatie care interzice fumatul in restaurante pana la sfarsitul anului 2007, cu camere separate si aer conditionat.
Belgia
Din ianuarie 2006, Belgia a interzis fumatul in toate locurile de munca inchise. Fumatul este permis numai in zonele desemnate. Cu toate acestea, angajatorii nu sunt obligati sa creeze astfel de zone.
Din ianuarie 2007, Belgia a permis fumatul in restaurante, in camere separate unde poti fuma, dar nu poti manca. Baruri si cafenele nu au fost inca afectate de interdictie, dar au obligativitate sa asigure ventilatie adecvata si o zona de nefumatori pentru clientii lor.
Incepand cu 1 iulie 2011 insa, Belgia revine asupra legii si interzice fumatul in toate locurile publice, inclusiv cafenele, baruri si cluburi de noapte. Fumatorilor li se va permite sa fumeze intr-o camera separata in care nu pot bea sau manca nimic.
Bulgaria
In 2010, Bulgaria a introdus legea privind interzicerea fumatului, dar a fost abrogata la 5 zile de la adoptare si, in cele din urma, de la 1 iunie 2012 a aparut o lege de introducere a unei obligatii antifumat in toate zonele inchise.
Croatia
In 2008, Parlamentul croat a adoptat o lege de interzicere a fumatului in spitale (cu exceptia serviciilor de psihiatrie), in scoli (inclusiv universitati) si exista spatii de fumat . In 2009, aceasta lege a fost modificata prin extinderea domeniului de aplicare la toate locurile publice inchise, inclusiv baruri, restaurante si cafenele.
Din 2009 pana in 2010, interdictia a fost partial abrogata. Unitatile care sunt de pana la 50 de metri patrati, respectand conditii foarte stricte, pot alege daca permit consumul de tutun.
Cipru
Prin legea sanatatii din 2002-2004 se interzice fumatul in toate locurile publice, inclusiv locuri de divertisment (restaurante, baruri etc.), in toate cladirile guvernamentale, transport public si in automobile private in care exista cel putin un pasager de 16 ani. Exista si zone de fumat special concepute, care sunt bine ventilate, introduse la latitudinea proprietarilor individuali in baruri, cafenele sau restaurante.
In aprilie 2007, Parlamentul a adoptat o proiect de lege anti-fumat care limiteaza fumatul in restaurante si alte zone publice. Spatii separate in restaurante, cafenele si baruri sunt rezervate special pentru fumatori.
Danemarca
Desi exista o interdictie veche totala a fumatului in transportul public, Danemarca pune in aplicare o interdictie partiala in baruri, restaurante si in locurile de munca.
Incepand cu 15 august 2007, fumatul a fost interzis si in transportul public. In timp ce fumatul este interzis in continuare la locul de munca, exista posibilitatea de a instala cabine speciale pentru a permite fumatul. In cazul in care copiii sunt prezenti fumatul este interzis in orice moment si in oricare astfel de loc.
Toate locurile de munca trebuie sa aiba o politica scrisa de fumat, afisata la si la dispozitia angajatilor. Acest lucru trebuie sa precizeze in mod clar daca este permis sa se fumeze la locul de munca, locul unde se poate fuma (daca este permis) si ce sanctiuni vor fi aplicate ca urmare a incalcare a politicii.
Fumatul este insa permis in baruri si cafenele mai mici de 40 de mp dar este conditia sa nu se serveasca mancare. Legea este aplicata in orice unitate de lucru ce este inchisa si are acoperis si pereti (inclusiv corturi). Cei 40 mp ai barului nu includ si zona din spatele barului, toaletele, dulapurile, scarile si alte facilitati similare pentru oaspeti. Cu toate acestea, inspectoratul de munca poate dispune instalarea de ventilatie in cazul in care lucratorii sunt expusi la fumatul pasiv.
Anglia
La 1 iulie 2007 locurile de munca si spatiile publice inchise din Anglia au devenit medii de aplicare a legii anti- fumat. Prin lege se defineste ca spatiile publice inchise si locurile de munca sunt urmatoarele: birouri, fabrici, magazine, pub-uri, baruri, restaurante, cluburi, transport public si vehiculele de lucru care sunt utilizate de mai mult de o persoana.
Estonia
O interdictie totala a fumatului a fost impusa in toate spatiile inchise destinate lucrului cu publicul inca din iunie 2005. Barurile, restaurantele, cafenelele si cluburile de noapte sunt puse sub o interdictie totala a fumatului de la 5 iunie 2007. Fumatul este permis doar in camere inchise cu sistem de ventilatie, separate de nefumatori.
Finlanda
Ca din iunie 2007, Finlanda a trecut complet la aplicarea legii fara fum de tutun in toate spatiile publice inchise, inclusiv baruri si restaurante.
Franta
La 1 februarie 2007 Franta a interzis fumatul in locurile publice, inclusiv birouri si scoli. Incepand cu anul 2008, interdictia a fost extinsa pentru a acoperi si restaurantele, cluburile de dans si cafenelele.
Germania
La 22 martie 2007 statele federale ale Germaniei au fost de acord sa interzica fumatul in restaurante si pub-uri, dar permite derogari pentru baruri mici si fabrici care au camere separate destinate acestui lucru. Berlin a fost primul oras care a introdus interdictia privind fumatul in cladirile publice, precum baruri si restaurante.
Pe 27 aprilie 2007 ministrul Sanatatii din Germania a introdus un proiect de lege de interzicere a fumatului in autobuze, trenuri, taxiuri, statii si cladiri guvernamentale federale, dar s-a aprobat ca de la 1 septembrie 2007 sa intre in vigoare aceasta lege cu o derogare care ofera posibilitatea de fumat in camere separate. Vanzarea de tigari este interzisa persoanelor sub 18 ani.
Grecia
Din septembrie 2010 Grecia a implementat un regulament nou de interzicere a populatiei de a fuma in baruri, restaurante, cafenele, locuri de munca si transportul public. Cu mai mult de 40% de populatie fumatoare, Grecia este tara UE cu cea mai mare rata a consumului de tutun iar locuitorii au gasit o portita in lege prin care pot fuma in spatii deschise si locuri special amenajate unde nu se serveste mancare.
Ungaria
Ungaria ocupa primul loc in lume pentru rata de cancer pulmonar. Potrivit OMS reglementarile maghiare privind fumatul in public au fost foarte slabe in comparatie cu reglementarile din alte tari europene. Acest lucru s-a datorat disponibilitatii de tigari in orice loc si la orice ora, precum si regulamentulului slab privind fumatul si lipsa de sprijin politic pentru interventii puternice pentru a controla tutun.
Situatia este pe cale sa se schimbe: din ianuarie 2012 locurile publice, restaurantele si barurile au primit interdictie de fumat in Ungaria.
Islanda
Islanda interzice total fumatul oriunde si oricand din 1 iunie 2007.
Irlanda
Irlanda a fost prima tara care a introdus legea anti-fumat si si il interzice total din 2004, inclusiv in baruri si restaurante.
Italia
Legislatia italiana a interzis fumatul la locul de munca din 2005, inclusiv in baruri si restaurante. Cu toate acestea sunt admise camere ventilate si inchise destinate exclusiv fumatorilor.
Nordul Irlandei
Legislatia antifumat din Irlanda de Nord a intrat in vigoare la 30 aprilie 2007. Fumatul nu mai este permis in spatiile publice inchise si la locurile de munca, inclusiv in baruri si restaurante.
Letonia
Fumatul este interzis in multe locuri publice inchise si municipalitatile au puterea de a interzice fumatul in locurile publice in aer liber. Cu toate acestea, fumatul este permis in baruri si restaurante si alte unitati publice, insa proprietarii trebuie sa creeze special spatii pentru nefumatori.
Lituania
Lituania a mers pe interzicerea fumatului din ianuarie 2007. Dar nu sunt prevazute amenzi pentru cei care fumeaza in spatii publice. Cu toate acestea, oamenii nu fumeaza decat cu acord explicit.
Luxemburg
Legislatia anti-fumat a fost adoptata si de Parlament Luxemburg. Nu exista o interdictie totala privind publicitatea si sponsorizarea, dar se interzice fumatul in locurile publice cum ar fi restaurantele (desi sunt permise camere separate daca acestea reprezinta mai putin de 25% din suprafata totala a locului) si cafenelele (cu interzicere in timpul orelor de masa 13.00 – 15.00), interzicerea totala in scoli, precum si cladiri publice, autobuze si trenuri. Reglementarile de la locurile de munca sunt mai complicate: angajatorul are obligatia de a depune toate eforturile rezonabile pentru a se asigura ca lucratorii sunt protejati de fumatul pasiv.
Legislatia anti-fumat a fost un real succes in Luxemburg si aceste este motivul pentru care guvernul actioneaza in continuare si face campanii pentru protectia tinerilor fata de fumatul pasiv.
Malta
Din 2004 fumatul este interzis in spatiile inchise, cu exceptia camerelor de nefumatori desemnate special. Interdictia include barurile si restaurantele.
Olanda
O interdictie totala la locul de munca a fost pusa in aplicare in Tarile de Jos din 2004. Legea a fost extinsa in 2008 pentru a acoperi si restaurantele, cafenelele, cluburile de noapte si barurile. Barurile mici si cafenelele care nu au salariati sunt exceptate de la legislatie, dar au obligatia de a afisa ca fumatul este permis.
Norvegia
Legislatia Anti-Fumat este in vigoare din 2004 in Norvegia si interzice fumatul in baruri si restaurante, dar permite ca locurile de munca sa aiba camere de fumatori desemnate.
Polonia
Din 2003, legislatia Poloniei a interzis fumatul in locurile de munca inchise, cu exceptia zonelor desemnate pentru fumat. Nu a respectat nimeni aceasta lege pana in 2010 cand aceasta tara a revizuit legislatia nationala privind tutunul. Dupa numeroase discutii, noile acte legislative preved interzicerea fumatului in:
– spitale si alte clinici ambulatorii si spatii pentru pacienti
– toate spatiile de invatamant
– locuri de munca (angajatorii pot oferi camere pentru fumatori, dar acestea trebuie sa fie pregatite special si sa aiba cu ventilatie automata)
– toate mijloacele de transport public
– baruri si restaurante (dar daca exista mai mult de o camera proprietarul poate oferi o alta camera pentru fumatori, care trebuie inchisa in mod automat si sa aiba ventilatie corespunzatoare)
– locuri publice culturale si de agrement
– statii de autobuz, tramvai, si de tren
– stadioane sportive si alte spatii
– locuri de joaca pentru copii
– alte locuri de acces public.
In plus, proprietarii acestor spatii pot construi, dar nu sunt obligati, camere speciale, inchise si cu ventilatie in camine de batrani, hoteluri, aeroporturi, universitati.
Portugalia
Interzicerea fumatului in Portugalia nu include barurile si restaurantele. Fumatul este interzis in institutiile medicale, cele de invatamant si cele guvernamentale, precum si in locurile de munca inchise. Birourile, teatrele si cinematografele trebuie sa aiba zone desemnate pentru fumat. Fumatul este interzis in transportul public in timpul calatoriilor care au mai putin de o ora de mers.
Guvernul isi doreste revizuirea legislatiei sale antifumat in sensul ca vrea sa permita fumatul in restaurante in aer liber, cluburi de noapte si baruri.
Romania
Fumatul este interzis in toate spatiile publice inchise. Barurile, restaurantele si cluburile de noapte sunt obligate sa marcheze zonele de fumat si non-fumat si sa asigure aerisire si ventilatie. De asemeni, este interzisa publicitatea produselor din tutun.
Scotia
Scotia a implementat legea privind interzicerea fumatului in martie 2006. Interdictia se refera la pub-uri, restaurante, baruri, magazine, cinematografe, birouri, spitale, vehicule de lucru si centre sportive. Scutiri de la aceasta lege sunt aplicate in casele particulare de locuit, vehiculele private si camerele special amenajate in centrele de ingrijire, inchisori si hoteluri.
Slovacia
Din 1990 angajatilor din Slovacia li s-a interzis fumatul in locurile de munca unde lucreaza nefumatori. In scoli, spitale si spatii destinate serviciilor sociale este interzis fumatul, precum si in zone care deservesc lucrul cu alimente.
Slovenia
O consultare publica cu privire la proiect de lege anti tutun, propusa de Ministerul sloven al Sanatatii, s-a incheiat in ianuarie 2007 cu propunerea ca lege sa interzica total fumatul in toate spatiile publice inchise, inclusiv baruri si restaurante, desi au dreptul a crea zone separate de fumat.
Spania
De la 1 ianuarie 2006 Spania a interzis fumatul la locul de munca. Pentru baruri si restaurante, mai mari de 100 mp, legea a permis crearea de camere separate de fumat. Pentru baruri si restaurante mai mici decat 100 mp (si aceasta este marea majoritate a cazurilor), legislatia a oferit patronul barului posibilitatea de a alege daca spatiul respectiv este destinat exclusiv fumatorilor sau nefumatorilor.
La 2 ianuarie 2011 Spania a prezentat totusi una dintre cele mai dure legislatii din UE. De acum, fumatul este interzis in baruri, restaurante, discoteci, cazinouri, aeroporturi precum si in locuri deschise cum ar fi spitalele si terenuri de joaca pentru copii. Numai hotelurilor li se permite sa aiba 30% din camerele lor destinate fumatorilor.
Suedia
In Suedia este interzis fumatul in majoritatea locurilor de munca, inclusiv baruri, restaurante si cluburi de noapte. Legea nu permite camere de nefumatori chiar daca sunt ventilate, dar mai putin de 2% dintre suedezi respecta aceasta lege. Nu exista legislatie care sa amendeze incalcarea acestei legi.
Elvetia
Elvetia impune restrictii partiale in locurile de munca inchise. Si atat.
Wales
Guvernul Welsh a votat pentru prima data in favoarea interzicerii fumatului in 2003 dar a interzis fumatul in spatiile publice inchise abia in 2 aprilie 2007 cu trei luni inainte de interdictia din Anglia. Fumatul este acum interzis in majoritatea locurilor publice, inclusiv restaurante, pub-uri si baruri.