M-am indragostit iremediabil de cafeaua Kopi Luwak. Cea din filmul „The Bucket List” cu Jack Nicholson ?i Morgan Freeman. Cand am vazut filmul credeam ca e o gluma. Dar …iaca …nu e. Am baut-o azi. Eu nu sunt bautoare de cafea, dar asta chiar mi-a placut. Mai aromata, mai tare, mai ..cafea. Si faptul ca este facuta din excremente de zibeta indoneziana… ugh…. As fi spus bleah, dar m-a incitat ca poate sa existe asa ceva, deci nu puteam sa ratez.
Mamiferul numit Zibeta Asiatic? (Asian Civet sau Luwak). Sau zibeta sau civeta I se mai zice. Tare multe nume are animalul asta. Kopi Luwak este adusa in Romania de decoMagique, unic importator si deocamdata o putem bea doar in programul RELAX out of office de la Club Kazeboo.
Aroma ei, conform norocosilor care au savurat-o, adica si eu, este bogata si puternica, foarte ciocolatie, iar consistenta lichidului se apropie de cea a unui sirop. Mai mult, Kopi Luwak are foarte putin din amareala oricarei alte cafele. Bun, si totusi de ce pana de curand aceasta cafea era considerata o legend? a filmului in cauza, o acrobatie de marketing a dealerilor de cofeina? De ce a fost nevoie de o gramada de cercetari de la tot felul de universitati pentru a se adeveri povestile despre Kopi Luwak?
Desigur, din pricina drumului strabatut de boabe din copac pana in ceasca ta. Undeva, pe la mijloc, apare zibeta, un mic mamifer ruda cu nevastuica. Aceasta culege fructele arborelui de cafea, le rontaie constiincioasa pulpa si da afara boabele nedigerate. Apoi si mai constiinciosii lucratori de pe plantatii aduna “produsele”, le spala bine, le usuca si voilà: Kopi (“cafea”, in indoneziana) Luwak (numele local al animalutului). Studiile stiintifice arata ca in urma procesului de spalare si dezinfectare la care este supusa, cafeaua Kopi Luwak este microbiologic mai curata decat cafeaua obisnuita.
Tocmai exploatarea zibetei de c?tre om este secretul gustului absolut unic al acestei cafele. Mai intai, avand un miros foarte fin, zibeta nu alege decat fructele coapte si sanatoase, cu mult mai multa precizie decat ar face-o orice culegator indonezian. In al doilea rand, in drumul lor de la cap spre coada, boabele de cafea sunt atacate de acizii ?i enzimele dinauntrul zibetei. Acest lucru le scade aciditatea (deci si amareala), dandu-le aroma special? Kopi Luwak.
Asadar, o ceasca de cafea indonezian? costa. Cam 190 de lei cescuta. Pe care o faci din 7 grame de cafea. Este cea mai rara cafea din lume, productia limitandu-se la doar cateva tone pe an. Particularitatea ce o face atat de rara si de apreciata in restaurantele si cafenelele de lux din lumea intreaga este producerea ei. Interesant.
Joi, 8 aprilie, ora 19.00 la Club Kazeboo este degustare de cafea Kopi Luwak in cadrul programului RELAX out ot office. Poti sa te inscrii pe site la degustare daca vrei.
si eu am crezut ca e gluma in „The bucket list”…:)),dar iata ca maine gluma devine realitate,o sa o degust si eu:))),merci Laurel;) de invitatie
te asteptam cu drag la o ceasca de shit coffee :))
Ce club e asta? Eu stiam ca e o cantina la parterul unui imobil de birouri prin Pipera si unde se ia masa la pranz.
pai du-te si vezi, nu e deloc cantina … sau, mai exact… e langa cantina aia de care zici 🙂
daca doriti sa beti o cafea kopi luwakputeti veni la cafeneaua aerul de alta data din pache protopopescu nr90