[facebook_ilike]
Si nu vorbesc desprea carte cu numele asta. Tocmai am aflat ca Neuhaus a ajuns in Romania. I-a luat cam mult, trebuie sa recunosc, dar eu personal sunt foarte happy ca au ajuns in sfarsit.
Am descoperit Neuhaus acum multi ani, colindand prin Belgia. Asa in Grand Place intr-un colt, era un magazin de ciocolata. Mi-a placut atunci si m-am indragostit pe loc de pralinele cu ciocolata. Desi in Romania vad ca este considerata o ciocolata de lux, eu am considerat-o totdeauna o…ciocolata.
De-a lungul anilor am fost de multe ori in Bruxelles, de prea multe ori chiar, dar nu am venit niciodata acasa fara macar o cutie de praline Neuhaus. Pentru mine evident. Sunt prea egoista si imi plac prea mult ca sa le pot imparti cu alticineva.
Acum s-a deschis intr-un mare final, dupa multe asteptari din partea mea si sunt sigura ca mai sunt multi ca mine. In Baneasa Shopping City, iubitorii pralinelor Neuhaus se pot rasfata pe cinste.
Frumos aranjate in balottin, cutiile inventate de Neuhaus in 1915, poti alege praline din colectiile Brussels, Irresistibles (favorita mea), Liqueur sau City Collection.
Ca orice mica mestesugareala acasa din Belgia exista si o poveste. Totdeauna mi-a placut cum belgienii sunt indragostiti de povestile pe care le ofera un obiect, o ciocolata sau o dantelarie.
Jean Neuhaus a deschis in 1857 o farmacie in prestigioasa locatie Galerie de la Reine, la doar o aruncatura de bat de Grand Place din Brussels. Bomboane cu lichior, guimauves (un soi de bezele) si pastile de ciocolata neagra cu uz medicinal s-au alaturat pe rafturi preparatelor mai traditionale. Pentru ca Jean Nehaus avea in sange maiestria artei de cofetar. Si cum in acele vremuri doctoriile aveau un gust neplacut, el a inceput sa le inveleasca in ciocolata.
Asistat fiind de fiul sau Frederic, si-a dedicat foarte mult timp preparatului si inventatului de noi delicatese pana in punctul in care produsele farmaceutice au inceput usor sa faca loc jeleurilor cu fructe, caramelelor si altor delicii de ciocolata.
In 1912, anul in care Frederic a murit, Jean II, nepotul lui Jean Neuhaus, a avut ideea de a umple ciocolatele cu frisca, gianduja sau caramel : primele bomboane de ciocolata umplute, ‘pralinele’ au fost create! Succesul a venit imediat pentru aceste rafinate ‘bijuterii’. In schimb, pralinelor le-a urmat o lovitura de geniu in anii ce au urmat. Louise Agostini, sotia lui Jean II, era deranjata sa isi vada pralinele strivite impreuna in pungile de hartie in care erau ambalate. Impreuna cu sotul ei, a inventat un ambalaj de tipul unei cutiute-cadou care a devenit cunoscuta cu numele de’ballotin’, fiind chiar patentata.
Pentru prima oara ciocolata a fost ridicata la gradul de cadou de lux!
Ginerele lui Jean, Adelson de Gavre, s-a alaturat afacerii, contribuind mult la faurirea legendei Neuhaus prin continuarea traditiei de a pastra doar cele mai inalte standarde de calitate, perpetuand spiritul inovator, lucru care a ajutat la culegerea roadelor dupa ani de eforturi neobosite.
In 1958, el a creat o serie de praline, extraordinar de bine primite, precum ar fi irezistibila ‘Caprice’ (prajiturica cu nuga, umpluta cu crema de vanilie, invaluita in ciocolata neagra) sau incantatoarea ‘Tentation’ (prajiturica cu nuga umpluta cu ganache de cafea si invelita in ciocolata), in timp ce Suzanne Neuhaus, sotia sa, a adus o nota de rafinament prin parerile ei pertinente in ceea ce privea decorarea si ambalarea pralinelor.
Expansiunea a devenit inevitabila, magazinele outlet s-au inmultit pe teritoriul tarii si in straintate. Astazi, la mai bine de 153 de ani de la inceperea afacerii, traditia inca isi are locul sau la Neuhaus, cu unele retete vechi de 100 de ani , unele praline fiind inca confectionate manual. In calitate de Chocolatier Creator, compania dezvolta noi retete, noi forme si noi gusturi incredibile. Creativitatea si inovatia sunt prin urmare doua trasaturi fundamentale ale companiei. Know-how-ul productiei de ciocolata si calitatea ireprosabila a ingredientelor sunt punctele forte ale ciocolatelor Neuhaus.
Si uite cum dintr-o mica afacere de familie, Neuhaus a facut o adevarata industrie. Partea care imi place mie cel mai mult este ca gustul nu doar ca s-a pastrat, dar a fost si imbunatatit.
Desi nu imi place sa ma duc tocmai pana in Baneasa Shopping City, na ca am acum am un adevarat motiv. Si astept un magazin si mai prin centru asa.
Am luat aceasta reteta acum cateva zile de pe siteul tau iar astazi am reusit sa o gatesc si pot sa spun ca a iesit demential de buna 😀 Mersi pentru idee si am sa mai incerc si alte retete de pe siteul tau. O zi frumoasa!