[facebook_ilike]
Da, Barcelona. Cand aveam vreo 14 ani l-am descoperit pe Gaudi intr-o carte si m-am indragostit iremediabil de el. Am inceput sa colectionez albume cu lucrarile lui si am devenit avida de informatie despre el. Logic, trebuia sa vad Barcelona. Si am vazut-o. Am stat la hotelul La Sagrada Familia ca sa fiu mai aproape de celebra catedrala. Cand ajungi in Barcelona in prima faza te simti ca in orice alt oras european. Nu iti pare nimic deosebit, dar din momentul in care ai dat cu nasul de prima cafenea, te razgandesti. E diferit. E considerat al doilea oras al Spaniei, dupa Madrid, insa el a fost inima unui imperiu cu mult inaintea intemeierii Spaniei, romanii au construit acum 2000 de ani un zid in jurul coloniei lor si l-au numit Barcino. Asta explica si sangele lor latin, asemanator la culme cu al nostru.
Transformarea imaginii Barcelonei a fost insotita de o renastere a culturii catalane, multa vreme reprimata de conducatorii spanioli. Dar, dupa 1978 cand si-a castigat autonomia, arta si literatura catalane sunt promovate intens de catre guvern, iar locuitorii Barcelonei au devenit mandri de orasul lor, de arhitectura deosebita si de designul sau.
Barcelona este orasul ideal pentru plimbarile pe jos, asa ca si eu am luat-o la picior. Am inceput cu vecinatatea hotelului, adica celebra catedrala a lui Gaudi – la Sagrada Familia. Constructia ei a inceput in 1298 si inca se construieste. Incinta manastirii este un refugiu viu, cu pasari zburand printre portocali, magnolii si palmieri si cu cele 13 gaste, numar care simbolizeaza varsta Eulaliei cand a murit. Eulalia fiind unul dintre cei doi protectori sfinti ai orasului, martirizata in seculul VI. Trebuie sa ai grija unde calci pentru ca in pavaj sunt incrustate pietre de mormant, foarte uzate. Desi trebuie sa stai destul de mult la coada ca sa poti intra, merita sa vezi. Ar fi foarte trist sa ajungi in Barcelona si sa nu vezi catedrala.
De la biserica Sagrada Familia ajungi, intr-o scurta plimbare de-a lungul Avinguda de Gaudi la uimitoarea cladire a spitalului Santa Creu I Sant Pau ce adaposteste un spital in plina activitate. Apoi o iei spre nord, printr-un cartier muncitoresc si dai de Parcul Guell, alta opera a lui Gaudi, proiectata pentru a fi complex rezidential. Astazi insa, atrage mii de turisti. Nu a fost niciodata terminat nici acesta, dar merita sa fie vizitat datorita deplinei armonizari cu natura si a impresiei de spatiu fantastic pe care o creaza. Guell, protectorul lui Gaudi a cumparat aici 6 hectare pentru a construi un complex de vile cu vedere atat spre oras cat si spre mare . I-a dat mana libera lui Gaudi sa realizeze ceva original, iar Gaudi si-a dat liber imaginatiei si a creat una dintre lucrarile sale cele mai reprezentative. Doua pavilioane cu aspect de turta dulce, o fantana in forma de soparla smaltuita cu cermaica, coloane de sustinere ce imita trunchiuri de copaci, tavane decorate cu fragmente de vase sparte, banci ondulate. Piata celor 100 de coloane, in realitate sunt doar 86, era destinata a fi piata de legume si fructe. In mozaicul plafonului sunt fixate capete de papusa, sticle, pahare, fragmente de vase. Doar cinci cladiri au fost finalizate din acest complex iar Gaudi a locuit intr-una din ele, devenita acum Muzeul Gaudi.
Barcelona poate fi cunoscuta vizitandu-i cartierele sau prin prisma operelor care au consacrat-o. Poti alege sa vezi Cartierul Gotic, colina Montjuic sau portul sau te poti bucura de un tur al orasului sa vezi operele lui Gaudi, care si-a gandit amplasarea tuturor constructiilor sale sub forma constelatiei Carul Mare, astfel incat daca privesti Barcelona de deasupra vei putea vedea celebra constelatie.
E foarte tentant sa vezi totul in cateva zile, dar lasa-ti timp si sa hoinaresti printr-o piata colorata de zarzavaturi, lasa-te furat de mirajul stradutelor cu magazine de antichitati sau, pur si simplu trage cu ochiul prin curtile pasnice ale catalanilor. Fa o pauza si bea o cafea la o cafenea de pe trotuar in timp ce citesti ziarul sau privesti la trecatorii calmi si relaxati.
Fiecare cartier – Barri Gotic, La Ribera, El Raval, La Rambla – poate fi strabatut pe jos. Pentru obiectivele aflate mai la distanta, cum ar fi Montjuic, Barceloneta sau portul Tibidado, cel mai bine este sa apelezi la reteaua de mijloace de transport locala. Iti poti lua o cartela valabila cateva zile si mergi cu metroul, autobuzul, funicularul.
La capitolul shopping, Barcelona sta foarte bine. Este renumita pentru stil si eleganta, este plina de buticuri ultimul racnet, magazine de antichitati sau de decoratiuni de interior sau galerii de arta. Catalonia prospera mai ales afacerilor de familie, exista insiruite multe magazine originale care apartin unor familii, pe Rambla sau Passeig de Gracia, ale caror vitrine te lasa fara grai. Magazinele sunt inchise pentru siesta intre orele 13.30 si 16.30, dar raman deschise si dupa ora 20.00.
Seara te poti duce la cate un festival de muzica, la teatru, la spectacol de flamenco sau poti sa faci sport. Desi nu sunt ei foarte mari amatori de lupte cu tauri, gasesti totusi o arena pentru coride. Este foarte popular ciclismul si poti inchiria o bicicleta de la centrele de turism. Tot de acolo poti inchiria role sau spatiu pentru a golf.
Catalanii adora sa ia masa in oras, face parte din activitatea lor social de rutina . Bucataria spaniola se remarca prin rafinament si originalitate cu o gastronomie foarte variata ce se bazeaza pe cucina del mercat – bucataria de piata . Pestele proaspat si fructele de mare predomina in cele mai multe meniuri. Sunca afumata si carnaciorii picanti. Ciupercile salbatice – bolets – reprezinta o obsesie penru catalani. Trebuie sa gusti Tapas, gustarea datorita careia barurile si cafenelele spaniole sunt célèbre in toata lumea. Iar vinurile vor incanta pe toata lumea cu savoarea lor, in special vinurile din Penedes, o regiune viticola din apropiere.
Sangria este bautura preferata de multi, facuta din vin si fructe amestecate cu brandy, servita in halba rece, slab alcoolizata si foarte invioratoare.
O plimbare pe muntele Tibidabo, varful de 542 m al lantului muntos Colleserola, dimineata devreme sau in amurg, iti poate oferi o panorama fantastica a orasului. Pentru a ajunge in varful muntelui trebuie sa iei trenul din Piata Catalunya, apoi Tramvaiul Albastru, un vechi tramvai de lemn, cu care ajungi la funicular. Majoritatea turistilor se opresc in parcul de distractii. Un fel de targ in stilul anilor ‘50 unde te poti delecta cu orice gen de distractie, inclusiv cu un aeroplan in miniatura care mie mi-a placut teribil. Este distractiv si Muzeul d’Automates, cu expozitia sa de masini si jucarii vechi. Tot acolo este si Parcul de Collserola care este o uriasa oaza de verdeata unde oamenii vin sa se relaxeze si sa evadeze din galagia orasului. Sunt amenajate trasee de jogging, piste de biciclete sau role, locuri speciale pentru picnic si asa-numitele merenderos, unde poti face … un gratar! O alta atractie din Tibidabo este Turnul de Comunicatii unde poti urca pana sus cu liftul transparent care iti ofera o panorama superba.
Nu ma mai satur scriind de Barcelona, sunt atat de multe lucruri de vazut ca spatiul nu imi permite sa trec tot, iar eu as tot scrie. cel mai bine este sa petreci acolo cateva zile si sa te linistesti la plimbare. Desi m-am plimbat foarte mult, nu am simtit deloc oboseala, ba chiar mi-a placut foarte mult si m-as mai duce oricand.