[facebook_ilike]
Saptamana trecuta am fost la un eveniment despre care as fi vrut sa scriu. Am inceput saptamana duminica cu balet la Intalnirile JTI. Am vazut un spectacol spectaculos, ca sa zic asa, in coregrafia lui Gigi Caciuleanu, la Teatrul National. “Noche Bach” interpretare Baletul National din Chile pe muzica lui Johann Sebastian Bach.
Este pentru a treia oara cand „Intalnirile JTI” se desfasoara sub egida prestigiosului Festival International „George Enescu”. Si de aceasta data, „Intalnirile JTI”, eveniment devenit un reper pentru viata culturala din Romania, este organizat de Fundatia ”Art Production”. Mi-a placut tare mult spectacolul, desi a fost intrigant. Format din doua parti, nu au avut nicio legatura una cu alta. Prima parte a fost mai intriganta pentru mine. Aproximativ 20 de dansatori, imbracati foarte sportiv, cu miscari foarte brutale si aproape stangace, in ciuda faptului ca, cel putin fetele, erau foarte senzuale. Am crezut in prima faza ca danseaza prost, apoi am crezut ca le-a ales Caciuleanu gresit. Pana la finalul primei parti, mi-am dat seama ca de fapt asta a vrut. Desi tot nu am inteles ce a vrut sa spuna, spre rusinea mea. Dar mi-a placut. M-a intrigat, dar mi-a placut.
Partea a doua a fost minunata, muzica veche a lui Bach, de la inceputuri asa, mai bisericeasca, dansatori imbracati in negru. Mi-a placut.
Undeva pe la mijloc a fost si un duo foarte interesant. Diferit de toata coregrafia. Cei doi dansatori provin de la antipozi: ea, dintr-o familie japoneza din traditionalul Kyoto, el dintr-o familie chiliana de oameni de la tara. Reuniti, legati intre ei de funia renuntarii de sine pentru a, pur si simplu, Dansa. Pentru a Trai, a Exista, dincolo de „imposibil”, exclusiv prin si pentru, „miscarea cu semnificatii” – una din definitiile pe care as da-o dansului”, declara Gigi Caciuleanu despre solistii din ”Noche Bach”, balerinii Kana Nakao si Cesar Sepulveda.
Cateva INFO: ”Intalnirile JTI” continua traditia de 12 ani, de a aduce in Romania cele mai mari personalitati ale lumii culturale. Primul invitat al ”Intalnirilor”, in anul 2000, a fost Bejart Ballet. Au urmat apoi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant. Dirijorul Seiji Ozawa, Filarmonica „George Enescu”, pianistii Dmitri Alexeev si Valentin Gheorghiu au fost de asemenea oaspeti ai „Intalnirilor”.
Cartea de vizita a lui Gigi Caciuleanu este impresionanta. Absolvent al Scolii Nationale Superioare de Coregrafie din Bucuresti, si-a slefuit talentul la marea scoala de balet a Teatrului Balsoi din Moscova. A fost solistul baletului Operei Romane, dar a explorat concomitent si abisul dansului experimental.
Baletul National Chilian, fondat in 1945, este cea mai veche si cea mai importanta companie profesionista de dans contemporan din Chile. Marturie stau numeroasele distinctii primite de-a lungul timpului.