Poate crezi ca e foarte simplu sa plantezi cativa arbori. Ca ii cheama arbori, pomii sunt cei fructiferi, am aflat si noi acum de la padurari.
Ei bine, nu e deloc asa. E foarte greu in Romania sa lucrezi in echipa, mai ales cand in acea echipa sunt oameni din administratia locala, ong-uri si multinationale in acelasi loc. Ba unde mai pui si voluntarii din toate domeniile.
Din decembrie lucrez la acest proiect cu DRAFTFCB si Club Off-Road bucuresti – CORB 44. Parea ca totul merge struna insa…
Luni. Dimineata. Ora 9.00. Aranjam cortul. Vin reprezentantul primariei si cativa padurari. Pai…nu puteti lasa puietii asa pana cand ii terminati de plantat, trebuie pusi la sant (shantz). Apoi, stai ca trebuie sa vina cadastristul sa masoare terenul. Na, ca a venit wc-ul ecologic. Apa unde o fi? Ne-ati promis 6 tone pentru udat. Vine, nu te panica! E pe drum. Ei, o sa ii udam cu apa plata :D. Noroc ca s-au dus cativa baieti voluntari sa aduca apa din oras. A venit si apa pe la ora 11.00.
Suna cineva de la Magic FM si trebuie sa zambesc frumos in telefon.
Uf.
Padurarii incep sa masoare si si sa puncteze locul cu cateva sape, ne arata si noua cum se masoara. Padurarii sunt foarte calmi, la fel si cei de la Primarie.
„Ati vrut sa plantati arbori, uite, asa se planteaza. Noi ne-am saturat de cei care planteaza doar pt promovare si apoi ii lasa sa se usuce. Voi ati zis ca nu faceti mare promovare, ca vreti sa plantati arbori. Uite, asa se planteaza. Ca sa aveti unde veni la iarba verde peste 20 de ani cu nepotii”, a zis domnul Patrulescu, padurarul.
Ei, da, mie imi place sa fac si asta 🙂
A venit cadastristul. Caruia putin i-a pasat ca alaturi de parcela noastra e plantat grau si a luat-o prin el cu masina. Noi toti alertati. De ce ati luat-o pe acolo? O sa se supere proprietarul, nu ii putem strica cultura! M-a intrebat daca proprietarul e acolo. I-am zis ca nu si nu m-a bagat in seama. Stupid!
Ei, si aceasta acritura de cadrastrist s-a apucat sa masoare si surpriza: ne-a stricat geografia! Adica intr-un colt era arat mai putin, in altul mai mult si in altul intrase vecinul de parcela cu 70 de metri de rapita. Fuck!
Ei…si acum dileme, trileme etc.
Instant toata lumea s-a adunat. Eu ma tot intreb de ce nu s-au rezolvat toate astea inainte, i-am anuntat din decembrie, am semnat un protocol cu ei.. Raspunsul… pai…ne-ati anuntat in decembrie. Primul Consiliu Local a fost in februarie. Am anuntat la cadastru si ei aveau in plan sa parceleze zona in mai, i-am rugat frumos sa vina mai repede si au venit azi, de aceea cred ca au fost si asa de acri.
In fine, a venit primarul Iulian Iacomi si s-a facut lumina 🙂 Avea toate rezolvarile cu zambetul pe buze. Chiar mi-a placut de el. Toti ceilalti se temeau sa ia o hotarare pana nu era primarul de acord, iar primarul…habar nu am ce partid si nici nu ne pasa…a venit cu rezolvarile instant. Tare treaba!
Apoi se aduce tractorul cu plug ca sa dea brazde. Mai dam o tura de teren. Tre sa zic si ca cei 12.500 de puieti vor fi plantati pe 2 hectare jumatate.
Explica padurarul, sunt si vreo doi voluntari de la Agronomie, si un inginer silvic. Trebuie sa lasam 2 metri intre randuri si 1 metru intre puieti. Secretul este sa sapam groapa la 40 de centimetri si sa tasam bine pamantul. Altfel nu se prind si patim cum au patit altii care au plantat in zona: se usuca. Noi vrem sa se prinda. Sunt pomisorii SC Johnson si vrem sa devina padurea SC Johnson. Deja voluntarii zic : hai la padure la SC Johnson 🙂
E ora 18.30 si toata lumea e obosita. Dupa ce am dat vreo cateva ture de teren. 5 hectare sunt arate acolo, noi avem 2 jumate. Suntem toti obositi, vine firma de paza, dam in primire si plecam.