Tocmai ce am venit de la Bruxelles unde am fost in vizita la Parlamentul European, la invitatia europarlamentarului liberal Magor Csibi la audierea public? „O etichetare eficient? a alimentelor în lupta împotriva obezit??ii”. Dezbaterea a fost ini?iat? în contextul lans?rii de c?tre Comisia European? a propunerii legislative privind informarea consumatorilor referitoare la produsele alimentare. Audierea public? la care au participat reprezentan?i ai Comisiei Europene, ai organiza?iilor consumatorilor europeni ?i ai industriei alimentare ?i-a propus s? analizeze diferitele modalit??i de etichetare a alimentelor ?i eficien?a acestora în lupta împotriva obezit??ii. Si in plus, vreo 23 de ziaristi din Romania 🙂 „Obezitatea în Europa cre?te alarmant! Mai mult de jum?tate din popula?ia adult? european? este supraponderal? sau obez?, iar în rândul tinerilor num?rul persoanelor cu probleme de greutate cre?te anual cu 400.000. Simplificarea etichet?rii este un prim pas concret în lupt? împotriv? obezit??ii. Educa?ia consumatorilor r?mâne îns? cel mai important element! Cet??eanul european are dreptul de a alege în cuno?tin?? de cauz? ?i de a consuma produsele pe care le consider? cele mai s?n?toase pentru alimenta?ia lui”, a declarat în deschiderea audierii Magor Csibi. In cursul dezbaterii s-a afirmat necesitatea etichet?rii nutri?ionale obligatorii a tuturor alimentelor ?i s-au eviden?iat o serie de aspecte problematice privind propunerea legislativ? a Comisiei. Printre aspectele controversate s-au num?rat: lista elementelor nutritive care ar trebui incluse pe partea din fa?? a etichetei, modelul cel mai clar de prezentare a elementelor nutritive (indica?ii nutri?ionale de tipul culorilor de semafor, aportul alimentar de referin??), m?surile privind lizibilitatea informa?iilor. „80 % dintre consumatorii europeni consider? c? alimentele trebuie etichetate obligatoriu ?i într-un mod cât mai simplu. Îns? care sunt elementele nutri?ionale necesare a fi incluse pentru a avea o etichetare cât mai clar?? În cazul etichet?rii nutri?ionale termenii sunt adesea dificil de în?eles, în principal datorit? complexit??ii informa?iilor ?i amplas?rii neadecvate a etichetelor pe ambalaj” consider? Vicepre?edintele Comisiei pentru mediu, s?n?tate public? ?i siguran?? alimentar? a PE. Magor Csibi a precizat c? va continua întâlnirile atât cu reprezentan?ii consumatorilor europeni cât ?i cu cei ai industriei de profil pentru a se structur? în final o legisla?ie clar?, care s? poat? s? fie implementat? rapid ?i u?or. Acum asteptam sa vedem cam pe cand o sa apara noua etichetare a alimentelor ca pe mine ma sperie obezitatea la fel de tare cum ma sperie si toate curele de slabire facute dupa parerea anumitor nutritionisti autodidacti in care eu personal nu am incredere. Poate vom reusi sa facem ceva Birouri de consiliere nutritionala …ar fi o idee…
Produse vegetale, ecologice, bune pt mentinerea siluetei …ar trebui promovate mai mult
Nu numai eticheta nutritionala este obligatorie, ci si educarea consumatorilor. Daca el nu stie ce inseamna 9 g glucide raportat la ce mananca el zilnic, daca nu stie ca lipidele nu sunt de calitate buna sau ca proteinele utilizate de producator sunt de fapt din sorici sau mai stiu eu ce alta porcarie nu am rezolvat nimic. Plus, ca de cele mai multe ori aceste informatii sunt ascunse intr-un colt si nimeni nu sta sa le citeasca. Sincer, nu cunosc pe nimeni care isi construiasca meniul in functie de informatiile nutritionale de pe eticheta produselor alimentare. Cred ca este cazul sa se faca mai mult…. Simpla specificare a acestor valori nu va ajuta pe nimeni..doar se va consuma ceva mai mult tush…