Poveste de prietenie

[facebook_ilike]

1532016_611844595536228_515271437_oM-am gandit sa scriu pe blog si sa intreb lumea pentru ca poate am eu o problema si sunt eu cu capul.

Se da urmatoarea situatie: Vasilica si Gherghina sunt prietene foarte bune. Au si aproape aceeasi meserie pe care o practica in sistem freelancer, pe langa joburile de zi cu zi. Vasilica a avut un client cu care a incheiat colaborarea acum un an pe motiv ca nu mai sunt bani. Acest client a sunat-o iar anul asta sa spuna ca a facut rost de bani si hai sa vedem daca si cum mai continuam.

In paralel Gherghina (cu aceeasi meserie, dar mai incepatoare) primeste si ea pe alte directii o oferta sa lucreze pentru acelasi client. O intreaba pe Vasilica:

–          Tu mai lucrezi cu acest client?

–          Un an nu am lucrat, dar m-a sunat iar ca sa continuam. Si as vrea sa accept contractul iar pentru ca am nevoie de bani.

Gherghina pare ca a uitat ca a avut aceasta conversatie si, mai mult, ii cere Vasilicai baze de date, informatii despre cat sa ceara pentru consultante si altele asemenea. Vasilica ii da, ca doar ii e prietena, desi nu stia la ce ii vor folosi aceste informatii.

Apoi Vasilica afla ca Gherghina lucreaza deja pentru clientul respectiv. O suna si raspunsul este urmatorul:

–          Nu consider ca ti-am furat clientul. Nu a venit la mine direct. Clientul tau lucreaza cu o tipa care mi-a zis sa lucrez pentru ea. Daca cineva ma suna sa lucrez pentru el, eu lucrez

–          Chiar daca ai sti ca ii iei painea de la gura unui prieten?

–          Pai da, ca daca ma suna un om si ma vrea pe mine inseamna ca nu e multumit de celalalt.

Aha. Ok. Sau poate ca nu si-l permite pe celalalt, se gandeste Vasilica, dar in fine, asta este o alta poveste.

Intrebare: Gherghina este prietena cu Vasilica? Este etic, moral si prietenesc sa faci asa?

 

Intreb si eu ca mi se pare aiurea. Si da, am patit-o eu. Adica eu sunt Vasilica. Evident 🙂 Cine putea fi asa increzatoare?

Initial am crezut ca sunt eu incapatanata si absurda. Apoi m–a sunat o prietena sa imi spuna ca stie ca eu am incheiat un contract cu cineva, dar ea are in derulare un alt contract cu cineva-ul ala. Ce sa faca? I-am zis sa isi continue contractul, evident. Nu ma afecta in niciun fel.

M-a mai sunat o alta prietena care mi-a zis ca un fost angajator de-al meu i-a  propus un job. Sa se duca? Evident, draga mea! Tu ai nevoie de job, eu nu ma voi intoarce acolo ever. Ma bucur sa fie acolo cineva drag mie.

Iar aceste doua prietene, stiu sigur ca daca le spuneam ca nu, ar fi fost nu. Daca le spuneam ca vreau sa reiau eu contractele, s-ar fi retras. In varianta cu Gherghina, am intrat in concurenta pentru ca pe ea nu a interesat-o ca eu voiam in continuare acel client. Se mai poate numi prietena? Sau…mi-a fost vreodata prietena?

1 Comment

Leave a Reply