Old, Gold, Perfume and Spice Souk

[facebook_ilike]

Am promis ca scriu si partea a doua din vacanta noastra in Dubai. Prima pare am descries-o aici.

DSC_4984In ziua a doua ne-am trezit un pic cam tarziu, dat fiind si diferenta de fus orar cu doua ore in urma. Adica 8 dimineata de fapt in tara ar fi fost 6. Nu ne-am trezit chiar asa de tarziu totusi. Dupa o piscina sus pe hotel si relaxare totala in aerul cald al Emiratelor, am decis pe la vreo 12 sa iesim totusi din hotel. Si am plecat pe jos prin imprejurimi. Conform hartii pe care am primit-o la hotel nu ea o distanta prea mare pana la bazar.DSC_5012

Am mers prin portul de marfuri. Ne-am amuzat de felul in care aranjau hamalii produsele pe vapoare. Si am mers mult. Ne-a facut bine si ne-a placut. Apoi am ajuns in Souk of…. Bazarurile celebre. Primul a fost cel de vechituri: Old Souk. Perne colorate, fete de mese, cuverturi si lampadare cat cuprinde. Care de care mai colorate si mai stralucitoare. Cu paiete, cu pietricele, cu sticla, cu orice iti trecea prin cap. Ne-am luat o veioza care se potrivea frumos la noi in dormitor. Si un elefant dragut cu pietricele.

DSC_5013Apoi am nimerit la Gold Souk. Bazarul de aur. Nu conteaza cat costa gramul, ceva de genul 119 dirhami, insa acolo aurul se vinde la manopera nu la gram. Am vazut o bratara care cred ca avea 20 kg. siraguri intregi si munti de aur. Aranjate frumos in vitrine. Sa te tot uiti. Pacat ca nu imi place aurul ca mi-as fi luat ceva. O strada intreaga atat de bogata eu nu am mai vazut. Gramezi de aur ca mi-a venit in cap povestea cu Ali Baba si cei 40 de hoti. De parca cei de acolo descoperisera o comoara si au adus-o la vanzare. Frumos.

Printre stradute mici si multe ne-am incurcat si ne-am ratacit pana cand am ajuns in Spice Souk. Bazarul de DSC_4999mirodenii. Aici m-as fi mutat cu totul. Saci cu ienibahar, nucsoara, masala, harissa, cuisoare, susan, curry si cam tot ce iti trece si nu iti trece prin cap.  Scortisoara se vindea la vrac, asa ca pe lemnele de foc. Lemon gras si tot felul. Mi-am cumparat vreo 2,3 kg de condimente. Nu m-am putut abtine. Alex radea de mine cand m-a vazut cum nu mai puteam respira de fericire ca vad atat de multe condimente in acelasi loc. Si cum nu stiam unde sa ma uit mai intai. Aici am stat cel mai mult dintre toate bazarurile.

Am nimerit iar apoi in Old Souk si nu am reusit sa scapam de un pakistanez care voia el cu orice pret sa ne vanda ceva. Am luat o esarfa de matase si Alex si-a luat un costum traditional. Chestia aia de se pune pe cap.

DSC_5071Apoi am ajuns la Perfume Souk. Bazarul de parfurmuri. Mie imi ramasese in cap un parfum pe care il mirosisem cu o zi in urma in mall. Ceva cu mosc. Minunat. Atata ne-am invartit printre parfumurile orientale si aromele lor, ca nu mai stiam de noi. Ne dadeau mereu sa mirosim boabe de cafea ca sa ne revina mirosul. Nu stiam cum sa luam. La sticluta normal sau sa alegem una dintre sticlutele speciale, cu pietricele si auriu cat cuprinde? Pana la urma dup ace am mirosit un magazine intreg mi-am cumparat o sticluta normala cu un parfum cu mere si mosc. Care miroase genial. Si, cum nu luasem si o sticluta traditionala, am mai luat un parfum in sticla aurie cu margelute si strasuri. Arata ca o moschee. Ma rog, nu pot spune ca sunt parfumuri. Sunt uleiuri de fapt. Dar miros minunat.DSC_5022

Am plecat de acolo cu pareri de rau pentru ca as mai fi stat. vazusem tot, dar tot as mai fi stat. asa degeaba, sa admir. Ni se cam facuse foame asa ca ne-am dus la un restaurant in port si am mancat si am baut cocktailuri de fructe. M-am amuzat ca la restaurant il serveau mai intai pe Alex apoi pe mine. Am aflat ulterior ca fac asta pentru ca el se presupune ca este cel care plateste si de aceea. Iar cand plateam eu, ii dadeau lui Alex restul.

Seara am cinat la prietenii nostril, Raluca si Alex. Frumos sa vezi un oras din interior, dintr-o casa de locuitor al acelui oras. Hotelul e diferit tot timpul.   A doua zi plecam cu ei in safari. Abia asteptam.

No Comments Yet

Leave a Reply