Motive sa vizitezi Maramuresul

Ieri am fost pe la Consiliul Judetean la Centrul de informare turistica MaramuresInfoTurism. Bun. Placut acolo. atmosfera calda, draguta. Am aflat multe si mai ales de ce sa vizitezi Maramuresul. Plus experienta mea pe aici 😉
Asa ca voi enumera motivele pentru care merita sa vezi Maramuresul, mai ales ca multa vreme despre MM s-a spus ca este un taram uitat de lume, cu biserici de lemn, cu obiceiuri crestine dar si pagane.
Te prinzi instant cand intri in judet, porti mari, maramuresene, peisaje de innebunesti chiar daca nu esti fotograf, munti, paduri, rauri, capite de fan, pasuni, cascade, izvoare, flori…iti vine sa faci fotografii, dar iti vine si sa te uiti pur si simplu, nu doar prin obiectiv.
Sunt 38 de arii protejate aici… “Maramures, plai cu flori, mandru esti in sarbatori..”

1. Oamenii si omenia – morosenii sunt de vis, graiul lor, portul… totul Copii imbujorati, femei cu fustele crete, batrani care spun povesti, barbati cu clop pe cap.

2. Bisericile de lemn – i se mai spune Tara Bisericilor de Lemn, asta pentru ca in toate satele vezi vechea biserica de lemn creata de esterul satului. 8 dintre acestea sunt patrimoniu Unesco. Iar bisericile nu sunt doar obiective turistice, aici, in fiecare zi de sarbatoare, in fiecare duminica, satenii, imbracati in straie traditionale, vin sa se inchine.

3. Portile traditionale – maramuresenii sunt credinciosi lemnului, caruia i-au dat felurite forme, de la blidul in care mancau pana la acoperamantul de deasupra capului. Portile de lemn sunt simbolul maramuresenilor.

4. Obiceiuri si sarbatori – oamenii de aici au stiut sa nu se instrainesze de obiceiuri. Viata la tara este oranduita dupa muncile campului si dupa marile sarbatori crestine. La inceput de an totul e animat de sumedenia de sarbatori de Anul Nou si Boboteaza. primavara incepe cu cinstirea primului gospodar iesit la arat si marea sarbatoare a Pastelui. Vara si-o petrec la cosit, respecta obiceiurile de sanziene si ziua Sf. Maria. Toamna se bucura de bogatia recoltei, participa la jocurile satului, iar pe muzica ceterasilor, flacaii tineri joaca patimas fetele, iar batranii se cinstesc cu un pahar de horinca.

Pe langa tote astea mai sunt si alte obiceiuri pagane oarecum, adica ritualuri si credinte populare de gasire a ursitului, de alunga duhuri rele, de recolta bogata, de casnicie trainica si alte alea.

5. Mestesuguri populare – sculpteaza in lemn – fac blide, linguri, pecetare si obiecte de mobilier Fac tot soiul de tesaturi, iar femeile maramuresene stiu tot soiul de secrete ale extragerii culorilor naturale din plante si coji de copac. Olaritul e la loc de cinste iar lutul rosu e scos de la mari adancimi. Pe Valea cosaului se mai pot intalni si ultimii clopari de pe aici. Se mai fac masti traditionale, costume populare, podoabe, pictura pe sticla.

6. Cimitirul vesel – la Sapanta e cel mare tare cimitir. ce poate fi mai frumos decat sa razi si dupa moarte? E pictat in culori vii, albastru si multe multe floricele. sunt imagini cioplite in lemn care ilustreaza viata celui ce locuieste acolo dupa moarte. Epitafuri amuzante, scrise in graiul popular…

7. Horinca – sau palinca, nu e doar bautura traditionala, ci mandria fiecarui morosan gospodar, licoarea care descreteste fruntile, stropeste orice ospat, lega prietenii si dezleaga limbi, un soi de elixir cu puteri tamaduitoare.

8. Muzica traditionala. am povestit de Craciun cum l-am cunoscut pe Petreus al mic. Nu mai zic nimic de el, ca iar imi sare in cap cu ciufulitul. dar muzica, ooo, da, muzica traditionala e plina de patos. fie de dor, fie de dragoste, de baut sau de invartit, cantecul maramuresean te umple de emotie si vitalitate.

Pe langa toate astea mai poti sa faci si parapanta, rafting, canoe etc.. ceea ce na, e tare… 🙂

Mai multe detalii pe www.visitmaramures.ro

3 Comments

Leave a Reply