Mintiti poporul cu televizorul

[facebook_ilike]
Afara ploua. Sau, ma rog, e un soi de nu stiu ce care vine din cer. M-am trezit cu noaptea in cap si, cum nu stiam ce sa fac asa de dimineata, am intrat pe facebook. Iar nebunie la toata lumea ca divorteaza Banica de Andreea Marin. Ei si ce? M-a abtinut sa scriu despre moartea lui Sergiu Nicolaescu, desi l-am admirat enorm. M-a scarbit presa cu scandalul iscat. M-am enervat asa de tare ca nu pot si ei sa lase un om se sa duca pe lumea cealalta linistit. La doua zile dupa incinerare (si apropo, mi se pare o idee geniala sa faca asta) i-a crescut un pic tensiunea lui Albulescu si gata, si-au pregatit necrologul.

Acum divortul anului. Mai sa fie, suntem abia in aproape nmijlocul lui ianuarie! Cum sa spui ca e divortul anului? Poate divorteaza si Basescu sau Ponta. Sau altii, habar nu am. Atunci ce vor mai spune? Destul de trist ce se intampla in presa. In acelasi timp vad in presa din Romania, scandaluri pe care le-am vazut si prin ziarele din strainatate. In ziarele de scandal, nu si la cele de stiri sau la ziarele serioase. Suntem generatia copy-paste in presa, am observat mai demult asta, dar oare nu pot avea coloana vertebrala cei care se considera presa serioasa?

Se tot vehiculeaza ca este necesara o lege a presei. Alta? In fine, eu m-as multumi sa o respecte si pe cea veche. Sa tina cont de protectia imaginii persoanelor si nu numai. Multi editori de presa spun ca asta se cere. Pai o prima regula in presa este sa nu spui „se cere, se face, se zice”. Sa spui clar cine cere, cine zice, cine face. „Se cere” asta pentru ca asta am dat de-a lungul timpul de la gaina care face pui vii si pana in prezent. Presa a educat publicul sa fie asa. „Mintiti poporul cu televizorul” inca e valabil. Este cea mai reala sintagma pe care am auzit-o legata de jurnalism. Eu nu ma uit la tv, nu citesc ziare, dar uite ca tot aflu. Prin facebook sau ce o fi. Uneori mi-ar placea sa vad si eu o stire. Ma mai uitam la TVR Info ca erau mai verticali. Acum nu mai sunt nici aia. Ma enerveaza ca nu ma pot uita la tv, ca nu sunt la curent cu stirile. Imi doresc sa fiu un om informat, sa nu treaca istoria pe langa mine. Si mi-e rusine cand citesc sau vad astfel de aberatii. E absurd, dar nu vad solutia.

Candva exista Clubul Roman de Presa. Si multe trusturi aderasera la el. Respectau un cod deontologic. Sau ma rog, semnasera ca il vor respecta. Nu vad de ce o lege a presei acum. Nu ar fi mai bine sa semneze toti si sa respecte un cod deontologic? Daca as ci CNA, ugh…. cata curatenie as face… de la bloguri si pana la TVR, cuprinzand toate celelalte.

No Comments Yet

Leave a Reply