Ipocrizia anti-fumatului

[facebook_ilike]

Dupa scandalul de ieri cu legea anti fumat, ma tot uit la nefumatorii care sunt atat de fericiti ca s-a adoptat aceasta lege din care ei 2015-12-06 11.36.38de fapt nu au inteles nimic. Ieri m-am enervat, azi ma bufneste rasul cand vad cat pot fi de ipocriti ca altfel nu le pot spune. Ei chiar nu au inteles nimic din legea aia.

Nu au inteles ca de fapt aveam deja din 2008 o lege care sa interzica fumatul si ca acea lege avea nevoie doar de niste ajustari care se puteau face printr-o ordonanta, nu era nevoie de atata birocratie, lobby si vreme pierduta a parlamentarilor. Care parlamentari ar trebui sa mai faca si alte lucruri decat sa voteze legi la dublu. Au mai votat legi la dublu. Multe, prea multe. Imi amintesc de legea padurii, de legea prin care nu e nevoie sa pastrezi ambalajele produselor si multe altele.

In acelasi timp voteaza si legi idioate ca asta cu ciobanii si cainii. Da, avea dreptate un cioban, de ce ei sa nu aiba mai mult de 3 caini la 1000 de oi cand ei au atatia jandarmi la 600 de parlamentari. Correct, nu?

Dar sa revenim la fumat. Cred ca nefumatorii astia care nu au inteles nimic din lege sunt tare ipocriti si sufera de sindromul celui care s-a lasat de fumat. Stii cat de mult il enerveaza pe un fumator sa pui tot soiul de gunoaie si hartii in scrumiera? Si ca dupa ce un om se lasa de fumat face chestia asta de placere pentru ca s-a lasat de fumat? Ei, cam asa si cu dorinta asta a lor sa nu se fumeze in cafenele. Fac asta din rautate, de fericire ca ei nu mai fumeaza, deci sa nu mai fumeze nici alttii.

Vad peste tot: “vreau sa ma duc in restaurant si sa nu miros a fum, sa nu trag in plamani fum”. Dar te opreste cineva sa faci asta, daca legea aia din 2008 s-ar fi aplicat? Tu, nefumatorule, de cate ori ai sunat la ANPC sa anunti ca se fumeaza intr-o locatie de nefumatori?  Ai ajutat la ne-aplicarea legii si acum tot tu faci scandal? Nu mi se pare corect.

Si pe mine ma deranjeaza cand ma duc in restaurant sa vad copii galagiosi pe langa mine. Sa facem o lege sa le interzicem accesul copiiilor in restaurante? Ma enerveaza in acelasi timp si vanzatorii care vand tigari minorilor. Si asta nu o interzice nimeni cu adevarat. Vor fuma in continuare si vom vedea mana de minor intinsa spre tigari pe deasupra semnului de “interzisa vanzarea de tigari minorilor”.

Ok, am inteles, e la moda sa nu mai fumezi, te bucuri ca nu mai fumezi, bravo tie. Dar ce ai cu ceilalti? Stii povestea aia cu “suma viciilor este totdeauna constanta”? Si pe mine ma deranjeaza ca bei alcool, ca ma intoxici cu raw vegan sau cu religie, sau cu sex sau cu iarba sau orice.

Problema in tara asta nu este ca se fumeaza, problema este ca nu se aplica nicio lege. Degeaba se fac coalitii si lobby si legi. Cat ai ajutat tu la implementarea unei legi?

Tu, fost fumator, zi-mi ca nu ai fost fericit sa vezi ca poti fuma intr-o cafenea in care de fapt nu se fuma! Zi-mi si te arunc pe geam ca esti ipocrit.

Si, sa ne fie clar, nu sunt impotriva legii. Dimpotriva, o sustin, o vreau, dar nu pe toata. Sunt de acord sa nu se fumeze in spatiile deschise destinate copiiilor, pe langa scoli etc, in institutii publice, spitale, locuri de invatamant, la evenimente, in cluburi.

Dar in privinta restaurantelor si a cafenelelor nu sunt de acord. Pot exista lejer cafenele pentru fumatori si pentru nefumatori, spatii bine delimitate pentru fiecare.

Imi spuneti ca vreti o tara ca afara si cu asta v-ati gasit sa incepeti? Nu mai bine incepeti cu propria gradina? Zic si eu. Sa respectati legea, de exemplu. Sa va cereti drepturile, ar mai fi o idee. Sa anuntati la protectia consumatorilor, politie, primarie, cand nu se respecta legile. Nu sa imi interziceti mie sa fumez intr-o cafenea.

De cate ori ai sunat sa faci o reclamatie? Vei spune ca ai sunat si nu s-a rezolvat. Si ce ai facut? Ai renuntat, nu? De ce nu ai dat o mie de telefoane pana se rezolva? Ca in felul asta ai fi obligat institutia respectiva sa iti rezolve problema. Cand eu am facut reclamatie sa se scoata de pe posturile TV reclama indecenta la Eugenia si am reusit sa o scot, mi-ati spus felicitari si mi-ati trimis mailuri cu alte chestii pe care ar trebui EU sa le fac. Dar voi cate ati facut? De ce sa imi spuneti mie sa fac ceva ce puteti face voi, dar nu aveti suficiente oua sa o faceti? Din aceeasi ipocrizie: sa nu imi fac mie probleme, lasa sa aiba altul problemele sis a rezolve el. Stam tare bine la delegarea responsabilitatilor catre altii, nu?

No Comments Yet

Leave a Reply