In vizita la Rohia si Rohita

Am fost zilele trecute la Manastirea Rohia. Stiam candva ca este o manastire frumoasa, ca acolo iti gasesti linistea bla bla. Am trecut de Targu Lapus, am mers pe un drum de tara, am mers apoi in sus spre munte pe un drum in lucru, am ajuns intr-un loc feeric. Da, locul unde este manastirea este chiar frumos, foarte frumos.

Manastirea este inconjurata de prapastie, dar e frumos. Un peisaj minunat. Insa.. manastirea este in lucru de cel putin un an, se tin slujbele undeva la subsol, intr-un soi de sala de mese. Mai mult, se construieste un mastodont in prapastia de langa. Da, in prapastie, si ajunge pana la nivelul manastirii. Un soi de centru cultural spun ei, adica un mare hotel, cu sali de conferinte si nu mai stiu ce. Nu am vazut calugari acolo, nimeni care sa ne bage in seama. Am fost foarte dezamagita.

Apoi am fost la Manastirea Rohita. Teoretic vreo 7 km mai incolo, practic, i-am facut in jumatate de ora pe motiv ca drumul este foarte prost. Prost? e putin spus.

E offroad de-a binelea. A fost tare ciudat cand am ajuns acolo cu Corsa, se uitau toti ciudat la noi. Bine, am coborat din masina 5 gagici. Din Corsa, mergand pe acel drum ciudat si greu. Brrrrr.
Aici mi-a placut mult mai mult. M-am simtit mult mai bine. A venit la noi un calugar care ne-a povestiti si ne-a aratat totul in jur. Am aflat ca aceasta manastire a fost facuta acum vreo suta de ani, dar autoritatile i-au dat foc. Oamenii din sat au vrut sa ia lemnele ramase si sa se foloseasca de ele. Calugarii i-au rugat pe sateni sa nu faca asta, insa … satenii nu au vrut. Atunci calugarii i-au blestemat sa fie distrusi de 7 ori. Pana acum satul a fost ars de 3 trei ori si inundat de alte 3. Apoi au facut o capeluta de metal si venea aici un preot care se ruga sperand sa rupa blestemul. In timp, satenii au construit din nou aceasta manastire si spera ca a 7 oara sa nu se mai intample nimic.

1 Comment

Leave a Reply