Cum sa schimbi singura roata la masina

  Nu stiu daca ti s-a intamplat sa faci pana in mijlocul campului sau, Doamne fereste in mijlocul Bucurestiului. Bineinteles, se pot gasi barbati binevoitori care sa te ajute daca faci pe neajutoarata. Dar daca nu apare nicun print? Eu am schimbat roata de la masina cu manualul de instructuni a masinii. E o idee, dar risti si sa rada multa lume de tine sau sa isi aminteasca nu stiu ce reclama la nu stiu ce zi a barbatului. Asa incat am intrebat barbatul din dotare si mi-a dat urmatoarele sfaturi. Inarmeaza-te cu siguranta de sine, curaj si poti schimba singura roata. Nu este deloc greu. Roata de rezerva si cricul sunt adeseori in portbagaj, sub chestia aia pe care iti pui de obicei bagajele si sacul de sport.

1. Inainte de a te apuca de aceasta operate, baga masina in viteza si trage frana de mana. Cu motorul oprit.

2. Roata este prinsa in portbagaj cu un ax terminat cu o piulita, pe care trebuie sa o desfaci ca sa poti scoate roata. Dupa ce ai scos roata si ai gasit si cricul, trebuie sa gasesti cam tot pe acolo si coarba.

3. Cu coarba desfaci cele 4 sau 5 piulite (prezoane) cu care este prinsa roata de masina (butuc), inainte de a ridica masina pe cric.

4. Cricul trebuie pus numai sub praguri in anumite locuri speciale pe le simti la pipait. Desfaci cricul si il pui in locul pe care l-ai depistat.

5. Capatul celalalt al coarbei il pui pe cric si invarti in sensul acelor de ceasornic pana cand masina se ridica suficient de mult ca sa poti schimba roata (pana cand roata nu mai atinge pamantul).

6. Scoti roata veche si o inlocuiesti cu cea noua.

7. Strangi cu mana suruburile, prezoanele cat de tare poti.

8. Dupa ce le-ai strans pe toate, cobori masina tot cu ajutorul cricului.

9. Scoti cricul si strangi prezoanele din nou cu cajutorul coarbei.

10. Pui roata veche, coarba si cricul in portbagaj, strangi surubul si gata. Si nu uita sa mergi totusi la primul service sa iti stranga mai bine prezoanele, cu siguranta nu ai atata forta ca ele sa reziste si risti sa pierzi rotile in mers, ceea ce poate duce la provocarea unui accident. Si mai ales, nu uita sa mergi si la vulcanizare sa repari roata veche pentru data viitoare cand faci pana. 

1 Comment
  1. vai doamne ce mai inventeaza femeile din ziua de azi….cum sa schimbi roata la masina :)) lol.Cine a zis ca femeile sunt proaste a avut dreptate.Si eu stiu sa schimb roata la masina de la 7 ani cand conduceam cartul prin curte si mai faceam si eu o pana….de cati ani navighez la calculator nu am vazut ceva mai stupid ca asta

Leave a Reply