Bilantul responsabilitatii sociale 2010

Am mai facut candva acest bilant si, ca in fiecare an, ma suna Dragos Dehelean si imi zice cald si dragut la telefon: “iti faci si tu bilantul responsabilitatii sociale anul asta?”. Pot sa il refuz? Nu se poate asa ceva.
Prin urmare nu am incotro si trebuie sa mi-l fac, e asa un soi de leapsa, un pic amuzant, dar bun de facut.


1. Care sunt primele 3 companii pe care le apreciezi cel mai mult pentru cum s-au implicat in societate in 2010 si de ce?
Imi plac foarte mult implicarile bancilor, cel putin anul asta au fost la inaltime. Cicloteque, I love Velo. Adica Unicredit si Raiffeisen Bank. Ca o mare iubitoare a mersului pe bicicleta nu pot sa nu ii apreciez. Deci intra la primele doua. Pe locul trei este tot o banca si anume OTP Bank cu proiectul Dreptul de a citi. Normal, pentru ca eu sunt o mare cititoare si iubitoare de carti.
2. In ce masura marile companii au raspuns in 2010 asteptarilor tale in privinta implicarii in societate?
Anul asta m-am bucurat sa vad ca au inceput sa extinda CSR-ul la mai mult decat plantarea unor copaci, au inteles ca CSR nu este o chestie legata de sustenabilitate prin protectia mediului si ca CSR inseamna si carti, si biciclete, si caravane umanitare si cancer la san si sustinerea unei echipe de basket.
Nu mi-a placut deloc, dar deloc, faptul ca Petrom in campania Tara lui Andrei, adica o foarte importanta si mediatizata plantare de arbori, s-au facut cadou tricouri promotionale. In conditiile in care un tricou costa cat 3 arbori. Mai mult decat atat s-a ales ca locatie Ploiestiul pe motiv ca este aproape de Bucuresti si ajunge presa mai usor, in conditiile in care acea zona nu are deficit de padure. Mai bine aleageau Olt, Teleorman, oamenii aia chiar au probleme si le intra Dunarea in casa.
3. Ce asteptari ai de la companii in privinta responsabilitatii sociale pentru 2011? (te poti referi la: cauzele pe care ar trebui sa le sustina, modul in care ar trebui sa o faca, modul in care ar trebui sa comunice despre asta etc.)
In primul rand companiile ar trebui sa incerce in continuare sa extinda partea de responsabilitate sociala, ca teme de abordare, apoi sa o duca si spre interiorul lor, adica responsabilitatea in propria ograda. Nu spun ca nu o fac, dar mai aprofundat asa mi-as dori. As merge mult pe cultura ca tip de responsabilitate sociala, incurajarea tinerilor artisti, a tinerilor scriitori, sau a vechilor artisti, mai vechi scriitori. Tinem sa ne cancanizam si nu prea imi place. Dar, asta e parerea mea.

4. Ce esti dispus sa faci pentru a le stimula pe companii, in special pe cele de la care cumperi, sa fie mai responsabile in 2011?
Normal ca as fi dispusa sa fac asta. Cumpar produse Sano pentru ca sunt facute in ambalaje reciclate de exemplu. As fi dispusa sa dau un banut in plus daca acel banut ajunge la un tanar artist.

Uff, bine ca nu au fost decat 4 intrebari, mersi Dragos de leapsa…

4 Comments

Leave a Reply