Akram Khan la Bucuresti

[facebook_ilike]

Abia astept sa ma duc 🙂

Akram Khan: „Sper si ma rog ca publicul sa se poata conecta cu Kaash”

KCJeanLouisFernandez042Iubesc cu adevarat ideea de a vorbi cu oamenii folosindu-mi corpul. Cand am oportunitatea sa ma exprim prin intermediul corpului, simt ca traiesc, ca stabilesc o legatura si ca asa le pot spune povesti oamenilor, a declarat Akram Khan, directorul artistic al Akram Khan Company, intr-o videoconferinta transmisa live, care a avut loc vineri, 24 aprilie, la Grand Cinema Baneasa.  Akram Khan Company va prezenta pe 8 si 9 mai, orele 20.00, pe scena Teatrului National Bucuresti, spectacolul „Kaash” (cuvantul hindus pentru „daca”), in cadrul celei de a XVI-a editii a Intalnirilor JTI.

„Steaua intunecata a dansului”, asa cum a fost numit Akram Khan de critici, a vorbit despre intalnirea sa cu dansul contemporan, intalnire care a dus la creatia „Kaash”: „La 22 de ani, am decis sa studiez dansul contemporan. Era prima oara cand intram in contact cu dansul contemporan, nu stiam ce inseamna, asa ca am mers la biblioteca si am cautat filme. Am ales, la intamplare, Pina Bausch, cu „Rite of spring” si DV8, cu „Physical Theatre”. Le-am vizionat si am fost uimit. Nu avusesem niciodata experienta dansului contemporan. Acela a fost momentul in care corpul meu a inceput sa devina confuz – nu era vorba de dans clasic, nici de dans contemporan, ci de o „confuzie” intre cele doua. Si din acea confuzie a rezultat spectacolul „Kaash”, una dintre primele mele opere, o adevarata investigare a limbajului miscarii, a acestei combinatii de dans clasic indian si dans contemporan”.

La Bucuresti va fi prezentata noua versiune a „Kaash”, care a avut premiera anul trecut. Regia artistica si coregrafia spectacolului sunt realizate de Akram Khan, compozitiile muzicale sunt semnate de Nitin Sawhney, iar scenografia apartine Anish Kapoor.

„Kaash este, intr-un fel, o opera abstracta, narativa si totodata ambigua. Ceea ce imi place cand e vorba de corpuri diferite, din culturi diferite, este faptul ca dansul devine ambiguu. Cuvintele sunt certe, clare, dar miscarea poate fi ambigua, pentru ca noi sa putem pune propria poveste in acele corpuri. Ceea ce inseamna un gest pentru mine, poate insemna ceva diferit pentru altcineva. Cu „Kaash” nu am vrut sa spun o poveste ca in baletul clasic sau in dansul clasic indian, ci una mult mai deschisa. Totul a pornit de la mitologia hindusa. Zeul Shiva este cel care creeaza, conserva si distruge. Cele trei elemente ale vietii sunt creatia, conservarea si distrugerea. Atunci cand distrugi ceva, in acelasi timp, creezi. Din spargerea unui bol de sticla se creeaza o multime de fragmente mai mici, cioburile. Si daca pe acestea le spargi din nou, creezi fragmente si mai mici. Este o repetitie: viata-moarte, moarte-viata. Din distrugere vine creatia, din creatie vine distrugerea. In mitologia hindusa, timpul e ciclic. In „Kaash” am fost fascinat de energie, de univers, de universuri diferite in timpuri diferite. Este o mare onoare sa prezint acest spectacol, primul pe care l-am creat, in 2003, pornind de la dorinta de a lucra cu idei mari: zeul Shiva, mitologia hindusa, fizica. Pentru ca stiinta si mitologia sunt legate”, a explicat coregraful.

Tocmai pentru ca farmecul dansului e ambiguitatea, Akram Khan transmite publicului din Romania: „Imi doresc ca oamenii sa ramana cu ceva dupa vizionarea „Kaash”, dar nu cu ceva specific, impus de mine. Sper si ma rog ca publicul sa simta ca se poate conecta cu „Kaash”, cu ceea ce se intampla pe scena. E vorba despre conexiune si experienta, care e foarte intensa”.

 

Inaugurate in anul 2000, de celebra companie de balet “Bejart Ballet Lausanne”, Intalnirile JTI  au gazduit dansatori, coregrafi si companii de balet celebre: Nacho Duato si Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem si Russell Maliphant, Gigi Caciuleanu si Baletul National din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pagés si Sidi Larbi Cherkaoui. Evenimentul Intalnirile JTI este organizat si in acest an de Fundatia Art Production, beneficiind de consilierea artistica a Silviei Ghiata.

No Comments Yet

Leave a Reply